• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • Maailmanperintö SuomiAreenassa

  Maailmanperintö SuomiAreenassa

  19.7.2019 Uutiset 0
  Löydä ja opi oma maailmanperintösi keskustelu 1

  Maailmanperintö kiinnosti kävijöitä SuomiAreenassa. Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys ja Maanmittauslaitos esittelivät Suomen kohteita yhteisteltalla Porissa 15.-17.7.

  Maanantaina 15.7. eturivin asiantuntijat kokoontuivat Porin kaupungintalon pihalle keskustelemaan maailmanperinnön merkityksestä nykypäivänä. Tiistaina 16.7. Raija (koomikko Minna Kivelä) hauskuutti yleisöä MTV-lavalla löydettyään oman maailmanperintönsä. Keskiviikkona 17.7. maailmanperinnöstä kiinnostuneet suuntasivat Porista Rauman Lappiin tutustumaan Sammallahdenmäen hautaröykkiöalueeseen.

  Maailmanperintökohteita kehitetään yhteistyön ja kestävän matkailun keinoin

  Riku Rantalan moderoima asiantuntijakeskustelu käsitteli maailmanperintöä kulttuurin, historian ja matkailun näkökulmista. Keskustelussa nousivat esille myös digitalisaatio, kestävä kehitys, paikalliset arvot sekä kulttuurista ja ihmisistä oppiminen.

  Maailmanperintökohteen säilymisen kannalta on oleellista, että paikallinen yhteisö on sitoutunut kohteen suojelemiseen ja kehittämiseen. Kulttuuriperinnön säilyttäminen paikallisylpeyden kannalta on yhtälailla tärkeää. Maailmanperintöstatus on myös matkailullisesti oleellinen tekijä, sillä tutkimukset osoittavat, että kohteet vaikuttavat positiivisesti muun muassa oman lähialueensa paikallistalouteen.

  Niin kohteiden säilyminen kuin niiden vaikuttavuus vaativat yhteistyötä paikallisesti sekä kohteiden kesken. Lisäksi kohteiden kehittäminen ja matkailun tuomat vaikutukset on toteutettava kestävän matkailun keinoin ja sen ehdoilla. Kestävään matkailuun liittyvät niin taloudelliset, sosiaaliset kuin ekologiset osa-alueet.

  Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys toteuttaa osaltaan kansallista maailmanperintöstrategiaa, jossa on määritelty tietyt tavoitteet tutkimus- ja kehitystyölle sekä kohteiden väliselle yhteistyölle. Lisäksi Suomen kohteet tekevät läheistä yhteistyötä pohjoismaisten kohteiden kanssa.

  Maailmanperintökasvatus on moniaistinen kokemus

  Kulttuuriperintö ja siitä oppiminen pohjautuvat hyvin pitkälti kestävään kehitykseen. Maailmanperinnöstä oppiminen on kulttuurituntemuksen ohella oppimista siitä, keitä me olemme ihmisinä. Kohteet tuovat esille omia arvojaan ja asenteitaan, ja näihin puolestaan suhtaudutaan tietyllä tavalla. On sosiaalisen kestävyyden kannalta oleellista, että kohteen arvot välittyvät eteenpäin. Maailmanperintöstatus velvoittaakin kohteiden isäntiä sosiaalisen kestävyyden säilyttämiseen.

  Uusien innovaatioiden ja digitalisaation avulla maailmanperintökasvatusta on mahdollista toteuttaa moniaistisesti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Useiden kohteiden erityisarvo perustuu innovaatioajatukseen ja oman aikansa ilmiöihin. Tulevaisuuden mahdollisuuksien kautta kohteet nivoutuvat esillä oleviin ajankohtaisiin ilmiöihin.

  Kulttuuriretki Sammallahdenmäelle oli onnistunut

  Satakunnassa on kaksi maailmanperintökohdetta, joista toinen on Rauman Lapissa sijaitseva Sammallahdenmäen hautaröykkiöalue. Noin 30 SuomiAreena-kävijää osallistui Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen puheenjohtajan ja Rauman museonintendentin Hanna-Leena Salmisen opastamalle kulttuuriretkelle Sammallahdenmäelle. Moni osallistujista vieraili kohteessa ensikertaa.

  Osallistujat kiittelivät onnistuneesta retkestä ja kelitkin suosivat muuten sateisena viikkona.

  Kiitos maailmanperintökävijöille!

  Suomen maailmanperintökohteiden yhditys haluaa kiittää kaikkia SuomiAreenan yhteisteltalla vierailleita kävijöitä sekä Sammallahdenmäen kulttuuriretkelle osallistuneita.

  Löydä ja opi oma maailmanperintösi keskustelu 1
  Maailmanperintökeskustelu veti yleisöä Porin kaupungintalon pihalle.
  Hanna-Leena Salminen Sammallahdenmäen infotaulun edessä
  Sammallahdenmäen eteläisen sisäänkäynnin luona sijaitsevissa infotauluissa esitellään kohteen historiaa. Hanna-Leena Salminen opasti SuomiAreena vieraita hautamonumentilla.
  Maailmanperintöteltta
  Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksellä ja Maanmittauslaitoksella oli yhteisteltta Porin keskustassa.