• FiFi
  • SweSwe
  • EngEng
  • Petäjäveden vanha kirkko

    Petäjäveden vanha kirkko sijaitsee Petäjäveden kunnassa noin 30 kilometrin päässä Jyväskylästä. Kirkko lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994.

    Petäjäveden vanha kirkko edustaa pohjoismaista puukirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä. Kirkko on esimerkki siitä, kuinka paikalliset sovelsivat läntisen kulttuurin ja luterilaisen kirkon äärialueilla keskieurooppalaista arkkitehtuuria ikivanhalla hirsisalvostekniikalla. Nykyinen Petäjäveden vanha kirkko rakennettiin vuosina 1763-65 Jaakko Klementinpoika Leppäsen johdolla. Klementinpojan pojanpoika Erik Jaakonpoika Leppänen vastasi nykyisen kirkon kellotapulin rakentamisesta vuonna 1821. Vanha kirkko poistettiin käytöstä vuonna 1879 salmen toiselle puolelle nousseen uuden kirkon käyttöönoton jälkeen ja sitä on kunnostettu muistomerkkinä 1950-luvulta lähtien.

    Petäjäveden vanhan kirkon säätiö suojelee, kunnostaa ja ylläpitää kohdetta sekä sen opas- ja kulttuuritoimintaa. Petäjäveden vanhan kirkon hoitokunta vastaa kohteen hoidon koordinoinnista koostuen paikallisista toimijoista, kuten seurakunnan, kunnan, vanhan kirkon säätiön ja yrittäjien edustajista sekä erilaisista asiantuntijatahoista, kuten Museovirasto, Keski-Suomen museo ja Keski-Suomen ELY-keskus. Petäjäveden seurakunnan vastuualueina ovat mahdolliset korjaustyöt sekä kirkon talous, kun taas Petäjäveden kunta vastaa kohteen kaavoituksen ja maankäytön suunnittelusta sekä toteutuksesta.

    Petäjäveden vanhassa kirkossa vierailee kesäkaudella noin 12 000 kävijää ja vuosittain noin 14 000 kävijää. Kirkossa toimitetaan jumalanpalveluksia ja konsertteja. Kirkkoon voi tutustua kesäkaudella kesä-elokuussa päivittäin. Talvikaudella kirkko avataan vain ennakkovarauksella.