• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • Suomen­linnan meri­linnoitus

  Suomenlinnan merilinnoitus sijaitsee Helsingin edustalla noin 15 minuutin lauttamatkan päässä Kauppatorilta. Kohde lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 ainutlaatuisena sotilasarkkitehtuurin muistomerkkinä. Oman erityispiirteensä linnoitukselle antaa sen merkitys kolmen valtion – Ruotsin, Venäjän ja Suomen – puolustuksessa.

  Suomenlinnan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1748 Ruotsin vallan aikana Augustin Ehrensvärdin johdolla. Tällöin linnoituksen tehtävänä oli toimia laivastotukikohtana mantereen puolustuksessa. Vuonna 1808 Suomenlinna antautui Venäjän joukoille, jolloin linnoituksesta tuli venäläinen sotilaskohde ja varuskuntakaupunki. Linnoitusta alettiin kutsua Suomenlinnaksi vuonna 1918 ja Suomen itsenäistymisen seurauksena valta vaihtui jälleen. Siviilihallintoon linnoitus siirtyi vuonna 1973.

  Nykyään Suomenlinna on elävä kaupunginosa, jossa asuu noin 800 helsinkiläistä. Merilinnoitus on yksi Suomen suosituimmista käyntikohteista, jossa vierailee noin miljoona kävijää vuosittain. Suomenlinnan alue käsittää noin 200 rakennusta 80 hehtaarin maa-alueella kahdeksalla saarella. Linnoituksessa on noin 6 kilometriä muureja ja kaikkiaan 105 tykkiä. Suomenlinnassa on palveluita avoinna ympäri vuoden ja tapahtumia sekä opastettuja kierroksia järjestetään kaikkina vuodenaikoina. 

  Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Suomenlinnan hoitokunta restauroi, ylläpitää, esittelee ja hallinnoi Suomenlinnaa. Suojelutyötä kohteessa ohjaa Suomenlinnan hoito- ja käyttösuunnitelma sekä kestävän matkailun strategia.

  OTA YHTEYTTÄ

  Suomenlinnan matkailuneuvonta:

  Tarkista ajankohtaiset aukioloajat täältä!

  0295 338 410
  WhatsApp 050 572 4072
  info@suomenlinna.fi

  Kokous- ja juhlatilat:

  0295 338 420
  tilavuokra@suomenlinna.fi

  LINKIT

  YLE Areena video – Suomenlinna

  Suomenlinnan aukiolo- ja tapahtumakalenteri

  Suomenlinna Skyview -ilmakuvapalvelu

  UNESCO – Fortress of Suomenlinna
  Helsinki Marketing – matkailu