• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • Suomen­linnan meri­linnoitus

  Suomenlinnan merilinnoitus sijaitsee Helsingin edustalla noin 15 minuutin lauttamatkan päässä Kauppatorilta. Kohde lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 ainutlaatuisena sotilasarkkitehtuurin muistomerkkinä. Oman erityispiirteensä linnoitukselle antaa sen merkitys kolmen valtion – Ruotsin, Venäjän ja Suomen – puolustuksessa.

  Suomenlinnan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1748 Ruotsin vallan aikana Augustin Ehrensvärdin johdolla. Tällöin linnoituksen tehtävänä oli toimia laivastotukikohtana mantereen puolustuksessa. Vuonna 1808 Suomenlinna antautui Venäjän joukoille, jolloin linnoituksesta tuli venäläinen sotilaskohde ja varuskuntakaupunki. Linnoitusta alettiin kutsua Suomenlinnaksi vuonna 1918 ja Suomen itsenäistymisen seurauksena valta vaihtui jälleen. Siviilihallintoon linnoitus siirtyi vuonna 1973.

  Nykyään Suomenlinna on elävä kaupunginosa, jossa asuu noin 800 helsinkiläistä. Merilinnoitus on upea vierailukohde vuoden ympäri. Linnoituksessa riittää mielenkiintoista nähtävää jokaiselle; Suomenlinnassa on nähtävyyksiä, linnoitusmuureja, tykkejä, tunneleita, kauniita puistoalueita, museoita sekä ravintoloista ja kahviloita. Myös tapahtumia ja opastettuja kierroksia järjestetään kaikkina vuodenaikoina.

  Suomenlinnasta pidetään hyvää huolta. Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Suomenlinnan hoitokunta restauroi, ylläpitää, esittelee ja hallinnoi Suomenlinnaa. Suojelutyötä kohteessa ohjaa Suomenlinnan hoito- ja käyttösuunnitelma sekä kestävän matkailun strategia.