• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • Sammal­lahdenmäen pronssi­kautinen hauta­röykkiöalue

  Sammallahdenmäen pronssikautinen hautamonumentti sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Rauman keskustasta. Kohde lisättiin Unescon maailmaperintöluetteloon vuonna 1999.

  Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue edustaa Pohjanlahden rannikkoalueen laajinta ja monipuolisinta pronssikulttuurin kalmistoaluetta sekä ajanjakson monumentaalirakentamista. Karun kalliomaiseman maailmanperintökohteessa on 36 hautaröykkiötä. Ensimmäiset tutkimukset Sammallahdenmäellä tehtiin 1891, jolloin esille kaivettiin neljä röykkiötä mm. ”Kirkonlattiaksi” nimetty nelikulmainen kiveys ja vallimainen ”Huilun pitkä raunio”. Vuonna 2002 Sammallahdenmäellä tutkittiin kahdeksan röykkiötä, joista kuudesta löydettiin palanutta ihmisen luuta. Tämän löydön perusteella tiedetään, että röykkiöihin on tehty hautauksia.

  Sammallahdenmäen hautaröykkiöalue on suojeltu muinaismuistolailla, ja sen suojelusta vastaa Museovirasto. Alueen ylläpidosta on vastuussa Rauman kaupunki, ja yhteistyötä tehdään alueen maanomistajien, Museoviraston ja muiden viranomaistahojen kanssa.

  Sammallahdenmäellä vierailee vuosittain noin 11 500 kävijää. Hautaröykkiöalueelle on vapaa pääsy ympäri vuoden ja heinäkuun arkipäivinä kohteessa järjestetään opastettuja kierroksia alueelle. Kesäkaudella Vanhasta Raumasta järjestetään myös bussikuljetuksia Sammallahdenmäelle.

  OTA YHTEYTTÄ

  Hanna-Leena Salminen
  Museointendentti
  044 334 3525
  hanna-leena.salminen@rauma.fi

  Opaspäivystys heinäkuussa ma-pe klo 11-17 (opastus 2 €/hlö)

  Rauman kaupungin matkailuneuvonta palvelupiste Pyyrman:

  02 834 3512
  matkailu@rauma.fi

  LINKIT

  YLE Areena video – Sammallahdenmäki

  UNESCO – Bronze Age Burial Site of Sammallahdenmäki
  VisitRauma – matkailu