• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • Maailmanperintö­kasvatus

  Mitä on maailmanperintökasvatus?

  Maailmanperintökasvatuksella levitetään tietoutta maailmanperinnöstä ja lisätään ymmärrystä siitä, minkä takia maailmanperintökohteiden säilyttäminen on tärkeää. Maailmanperintökasvatuksella lisätään luonnon, kulttuurin ja historian tuntemusta. Se nähdään osana globaalikasvatusta ja kestävää kehitystä. Maailmanperintökasvatuksen avulla halutaan innostaa myös tulevat sukupolvet säilyttämään yhteistä perintöämme.

  Opetusmateriaalia Suomen maailmanperintökohteista ja maailmanperintökasvatuksesta

  Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seuran Operaatio maailmanperintö -oppimispeli on suunnattu yli 12-vuotiaille ja se tutustuttaa pelaajat kaikkiin Suomen maailmanperintökohteisiin.

  Suomen maailmanperintökohteet perusopetuksessa -julkaisussa kerrotaan tarkemmin maailmanperintökasvatuksesta ja siitä, miten sen voi sisällyttää opetukseen.

  Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seuran Youtube-kanavalta löytyy koululaisten tekemiä videoita Suomenlinnan, Verlan ja Merenkurkun maailmanperintökohteista ja niihin liittyvistä tarinoista. Lisäksi nuoret ovat toteuttaneet Mobiilireittejä kulttuuriperintöön -hankkeessa mobiilireittejä Sammallahdenmäelle, Verlaan ja Vanhaan Raumaan.

  Kulttuurin vuosikello -sivulla on laajasti tietoa maailmanperintökasvatuksesta ja eri kohteissa toteutetuista opetusmateriaaleista.

  Yhteinen maailmanperintömme -verkkonäyttelyn avulla voi tutustua kaikkiin kohteisiin ennen vierailua. Näyttely on suunnattu niin koululaisryhmille kuin yksittäisille matkailijoillekin. Sivustolta löytyvät tehtäväpaketti ja mallivastaukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

  Kohdekohtaista opetusmateriaalia maailmanperinnöstä

  Suomenlinnan Skyview-ilmakuvapalvelussa voi vierailla linnoituksessa kotoa tai luokkahuoneesta käsin. Palvelun avulla voi tutustua kohteeseen ilmasta käsin ja piipahtaa esimerkiksi tunneleiden sisällä. Valittavana on talvi- tai kesänäkymä.

  Suomenlinnassa pääsee tutustumaan historiaan lisätyn todellisuuden avulla. Historia herää eloon linnoituksen opasteissa. Lisätyn todellisuuden tarinat löytyvät venäläisen kauppiaskorttelin, telakan näköalatasanteen ja Piperin puiston opasteista. Tarinat katsotaan Arilyn-sovelluksella.

  Suomenlinnan Rakennusten historia -kartan avulla pääsee lukemaan linnoituksen rakennusten vaiheista kuvien, tekstien, piirustuksien ja vuorovaikutteisen ilmakuvan avulla. Kartan avulla pääsee kurkistamaan myös muuten suljettuina pidettäviin tiloihin.

  Merenkurkun saariston kotisivuilta löytyy tietoa ja erilaisia opetusmateriaaleja kohteen geologiasta, luonnosta, kulttuurihistoriasta, maailmanperinnön hallinnosta ja Ruotsin puolella sijaitsevasta Korkeasta Rannikosta.

  Verlan Skyview-ilmakuvapalvelussa voi tutustua tehtaanmuseon ympäristöön sekä sisätiloihin ennen vierailua.