• FiFi
  • SweSwe
  • EngEng
  • Meren­kurkun saaristo

    Merenkurkun saaristo sijaitsee Vaasan edustalla sisältäen useita luontokäyntikohteita ja vaellusreittejä. Merenkurkun saaristo lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2006 Suomen ensimmäisenä ja tähän mennessä ainoana luonnonperintökohteena.

    Merenkurkun saaristo ja Ruotsin Korkearannikko (liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2000) muodostavat kahden valtion yhteisen maailmanperintöalueen (Korkearannikko/Merenkurkun saaristo, englanniksi High Coast/Kvarken Archipelago). Alueella maankohoamisilmiö tulee parhaiten esille koko maailmassa. Merenkurkun saaristolla on ainutlaatuinen geologinen arvo, sillä siellä maankohoamisnopeus on yksi maailman nopeimmista. Merenkurkun saaristo on yhdessä Korkearannikon kanssa paras paikka maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisimmän jääkauden aiheuttamaa maankohoamista. Saaristossa on ainutlaatuisia jääkautisia muotoja, kuten De Geer -moreeneja ja Ribbed-moreeneja, jotka tekevät alueen maisemasta vaihtelevan. Maankohoamisen seurauksena alue on esimerkki jatkuvasti muuttuvasta luonnonalueesta, johon kasvillisuus, eläimistö ja ihmiset ovat sopeutuneet.

    Ruotsin puolella maailmanperintöalueeseen kuuluvat Kramforsin ja Örnsköldsvikin kunnat, Suomessa puolestaan Mustasaari, Korsnäs, Maalahti, Vaasa ja Vöyri. Metsähallituksen Luontopalvelut koordinoi Merenkurkun saariston hallinnointia. Merenkurkun maailmanperintöyhdistys hoitaa maailmanperintöön liittyvää asiakaspalvelua. Vierailukeskus Maailmanperintöportti sijaitsee Raippaluodon sillan kupeessa.

    Merenkurkun saaristossa vierailee vuosittain noin 350 000 kävijää. Maailmanperintöalue ja luontoalueet ovat avoinna kävijöille ympäri vuoden. Alueella sijaitsee matkailupalveluita, kuten ravintoloita, kahviloita, ohjelma- sekä majoituspalveluita. Osa näistä palvelee ympäri vuoden.