• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • Jellingistä ensimmäinen pohjoismaisen maailmanperintöpalkinnon voittaja

  Jellingistä ensimmäinen pohjoismaisen maailmanperintöpalkinnon voittaja

  10.9.2019 Uutiset 0
  EDw6UvSUUAAVbys

  Pohjoismainen maailmanperintöyhdistys palkitsi tanskalaisen Jellingin maailmanperintökohteen ohjaus- ja yhteistyöryhmät pohjoismaisella maailmanperintöpalkinnolla 3.9.2019 Tukholman kaupungintalolla. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa.

  Palkittuja ryhmiä edustavat muun muassa Vejlen kunta, Jellingin kirkko ja Tanskan kansallismuseon Jellingin kohde. Kohteeseen kuuluvat Jellingin hautakummut, riimukivet ja kirkko. Hautakummut ja toinen riimukivistä ovat vaikuttavia esimerkkejä pakanallisesta pohjoismaisesta kulttuurista. Toinen riimukivistä ja kirkko kuvastavat kristinuskon tuloa Tanskaan 1100-luvulla.

  Maailmanperinnön vaaliminen vaatii yhteistyötä ja luottamusta

  Pohjoismaisen maailmanperintöyhdistyksen puheenjohtajan Birgitte Sidenius Bjerg Lampin mukaan voittaja on osoittanut, miten Unescon maailmanperinnön säilyttäminen edellyttää yhteisön osallistumista ja vahvaa yhteistyötä eri tahojen, kuten kansalaisten, oppilaitosten, kirkon ja päättäjien välillä. Yhteistyö, keskinäinen luottamus, osallisuus ja intohimo ovat välttämättömiä maailmanperinnön vaalimisessa.

  Jellingin kohteen koordinaattori Kirsten Thøgersen kertoo olevansa ylpeä koko tiimistä, jolle palkinto osoitettiin.  

  – Olemme saavuttaneet yhteisellä kovalla työllä hyviä tuloksia ja tämä palkinto kuuluu kaikille tähän työhön osallistuneille, Kirsten Thøgersen iloitsee.

  Pohjoismaissa on vahva sitoutuminen ja usko demokratiaan, kansalaisyhteiskuntaan ja yhteisön osallistumiseen. Pohjoismaisen maailmanperintöpalkinnon tarkoituksena on tuoda esiin pohjoismaisten maailmanperintökohteiden ja niiden sidosryhmien tekemää työtä ja sitouttaa eri osapuolia kohteiden erityisarvojen vaalimiseen.

  Maailmanperintöpalkinto on suunniteltu Raumalla

  Rauman kaupunki lahjoitti jaetun kiertopalkinnon ja siihen liittyvän kunniakirjan Pohjoismaiselle maailmanperintöyhdistykselle vuonna 2017. Arkkitehtien Henri Raition ja Mervi Tammen suunnittelema teos koostuu jalava- ja kupariosasta. Puuosan pintastruktuuri viittaa perinteiseen piilukirveen työstöjälkeen. Käsittelemättömän kuparin patinoituminen kertoo ajan kulusta. Kuparilaattaan kaiverretaan vuosittain palkinnon saavan tahon nimi. Nimet patinoituvat ajan myötä ja uusin kaiverrus erottuu kirkkaimpana.

  nwha 3 200x150q75

  Lisätietoja pohjoismaisesta maailmanperintöpalkinnosta ja sen voittajista antavat:

  • Birgitte Sidenius Bjerg Lamp, Pohjoismaisen maailmanperintöyhdistyksen puheenjohtaja, +4579796364, bisl(at)kolding.dk
  • Kirsten Thoegersen, Jellingin maailmanperintökohteen koordinaattori, +4529382810, kit(at)km.dk
  • Mervi Tammi, kaavoitusarkkitehti, +358447933664, mervi.tammi(at)rauma.fi

  Lisätietoja Jellingin maailmanperintökohteesta