• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • BLOGI: Maailman­perintökoh­teiden yhteinen pääteema kiteyttää meidän kaikkien yhteisen perinnön arvon

  BLOGI: Maailman­perintökoh­teiden yhteinen pääteema kiteyttää meidän kaikkien yhteisen perinnön arvon

  22.6.2021 Uutiset 0
  Maailmanperintöpostikortti, Maanmittauslaitos

  Suomen maailmanperintökohteiden viime syksynä alkaneen interpretaatiotyön tavoitteena on ollut kehittää kohteiden yhteistä esittelyä, parantaa kävijäpalveluita sekä vahvistaa kävijöiden maailmanperintötietoutta. Hanke on sisältänyt kohteiden omien esittelyn ja viestinnän teemojen rinnalla myös kaikkien kohteiden yhteisen pääteeman työstämistä.

  Suomessa on seitsemän maailmanperintökohdetta – kuusi kulttuuriperintökohdetta ja yksi luonnonperintökohde. Kaikki kohteet ovat taustoiltaan ja ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia. Miten tiivistää näiden arvokkaiden kohteiden, niin luonnon- kuin kulttuuriperinnön, erityisyys? 

  Tehtävä on ollut haastava! Olemme kuitenkin nähneet, että yhteinen pääteema on tärkeä tukijalka tulevaan strategiseen työhön sekä konkreettisen toiminnan ohjaamiseen.

  Maailmanperintöajatus nojaa vahvasti menneeseen ja tulevaan aikaan. Suojelun avulla kohteista voivat nauttia myös tulevat sukupolvet. On siis tärkeää miettiä, miten nykyhetki sijoittuu tähän. Mitä me voimme tehdä suojelun hyväksi ja miten voimme kasvattaa kävijöiden tietoutta maailmanperintöajatuksesta?

  Suomen maailmanperintökohteiden yhteisen pääteeman tarkoituksena on yhtenäistää kohteiden viestintää. Se ohjaa kertomaan tarinaa, mikä on korvaamatonta, miten kerromme menneestä, nykypäivästä ja tulevasta.

  Sammallahdenmäen hautaröykkiö ja metsämaisemaa, kuva Rauman kaupunki
  Sammallahdenmäki, kuva Rauman kaupunki

  Yhteinen pääteema haastaa maailmanperintöisännät pohtimaan, miten ne saavat kävijän ymmärtämään kohteen ainutlaatuisuuden ja ymmärtämään suojelun tärkeyden:

  Maailmanperintö­kohteet Suomessa kertovat ihmiskunnalle korvaamattomista arvoista. Kohteissamme tunnet yhteyden menneestä nykypäivään sekä koet suojelun merkityksen tuleville sukupolville.

  Suomen maailmanperintökohteiden yhteinen pääteema

  Olkaamme ylpeitä maailmanperintökohteistamme! Ne edustavat sellaisia arvoja, joita ei niiden tuhouduttua voida korvata. Kohteet ovat siis ainutlaatuisia esimerkkejä jostain sellaisesta, minkä suojelu on meidän kaikkien vastuulla. Ne ovat samalla listalla Egyptin pyramidien kanssa!

  Unescon maailmanperintökohteet ovat sitoutuneet esittelemään ainutlaatuista yleismaailmallista arvoaan kävijöille. Yhteinen pääteema vahvistaa lupaustamme kävijälle: vierailusi meillä on mielenkiintoinen ja mieleenpainuva.

  Suomen maailmanperintökohteiden yhteisen pääteeman kypsyttely vei useita kuukausia, mutta se kannatti! Jokainen sana on tarkkaan yhdessä mietitty. Nyt yhteinen pääteema on kaikkien Suomen maailmanperintökohteilla käytettävissä. Teemassa on huomioitu tulevaisuus ja myös mahdolliset uudet kohteet. Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys tukee maailmanperinnön yhtenäistä viestintää ja käyttää jatkossa yhteistä pääteema kotisivullaan ja muussa viestinnässä.

  Blogin kirjoittajat
  Laura Heikkilä, Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys ja Leena Grönroos, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu toimivat interpretaatiotyöpajojen suunnittelijoina ja vetäjinä.  

  Toimituskunta: Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen hallitus.