• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • BLOGI: Petäjävedellä pilotoidaan Keski-Suomen maailmanperin­tökeskusta

  BLOGI: Petäjävedellä pilotoidaan Keski-Suomen maailmanperin­tökeskusta

  7.6.2021 Uutiset 0
  maailmanperintokeskus

  Petäjävedelle Unescon maailmanperintökohteen yhteyteen aiotaan rakentaa Keski-Suomen maailmanperintökeskus, joka esittelee kahta Keski-Suomen maailmanperintökohdetta: Petäjäveden vanhaa kirkkoa, joka on ollut 1700-luvulta lähtien keskeinen osa Petäjäveden alueen elämää, sekä Struven kolmiomittausketjua, jättimäistä mittanauhaa ja oman aikansa GPS:ää, jonka avulla varmistettiin maapallon muoto ja koko 1800-luvulla.

  Keski-Suomen maailmanperintökeskus avaa ainutlaatuisten Unesco-kohteidemme historiaa ensimmäistä kertaa saman katon alla pysyvässä ympärivuotisessa näyttelyssä ja varmistaa, että jälkipolvetkin saavat tutustua näihin Keski-Suomen aarteisiin. Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen on suunnitellut puurakentamisesta tunnettu, palkittu arkkitehti Mikki Ristola AOR Arkkitehdit -toimistosta.

  Tänä kesänä Keski-Suomen maailmanperintökeskusta pilotoidaan Petäjävedellä kesä-elokuussa tilapäisellä rakennuksella, jonka avulla konseptia päästään testaamaan käytännössä. Lisäksi pilottihankkeella halutaan tukea Petäjäveden vanhan kirkon ja Struven kolmiomittausketjun kiinnostavuutta ja vaikuttavuutta, kehittää kohteista jaettavan maailmanperintötiedon saatavuutta ja vahvistaa keskisuomalaisten maailmanperintökohteiden yhteistyötä. Pilotoinnin aikana keräämme kävijäkokemuksia yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa, joita hyödynnetään lopullisen ratkaisun suunnittelussa. Pilotin näyttely on suunniteltu yhdessä graafikko Anne Kalliolan kanssa.

  maailmanperintokeskus
  Kuva: Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen on suunnitellut arkkitehti Mikki Ristola AOR Arkkitehdit -toimistosta.
  mpkeskusmaisema
  Kuva: AOR Arkkitehdit Oy.

  Pilotti valmistuu kesäkuun alussa ja odotamme innolla ensimmäisiä vierailijoita!

  Pilottiprojektissa ovat mukana Museovirasto, Maanmittauslaitos, Petäjäveden kunta, Petäjäveden seurakunta, Petäjäveden vanhan kirkon säätiö ja kirkkohallitus.

  Rakennetaan yhdessä Keski-Suomeen maailmanperintökeskus

  Pilotoinnilla pyritään samalla saamaan huomiota rakennushankkeelle, sillä Petäjäveden vanhan kirkon säätiö on aloittanut lahjoitusten keräämisen Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen rakentamiseksi. Lahjoituksia tarvitaan keskuksen omarahoitusosuuden kokoamiseksi.

  Tule sinäkin mukaan rakentamaan Keski-Suomeen uusi maailmanperintökeskus! Lue lisää ja tee lahjoitus: https://petajavesioldchurch.fi/keski-suomen-maailmanperintokeskus/.

  Tervetuloa Petäjävedelle tutustumaan Keski-Suomen Unesco-kohteisiin ja maailmanperintökeskuksen pilottiin!

  Sofia Peltonen

  Hanketyöntekijä, Petäjäveden vanhan kirkon säätiö