• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • BLOGI: Kolo kalliossa on tiedettä ja historiaa

  BLOGI: Kolo kalliossa on tiedettä ja historiaa

  13.7.2020 Uutiset 0
  Struven ketju maailmanperintölaatta 3

  Nyt heinäkuussa Struven ketju on edustanut 15 vuoden ajan tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä. Vuonna 2005 Struven maat hakivat ketjua yhdessä osaksi Unescon maailmanperintöluetteloa. Vieläkin se on Unescon maailmanperintökohteista ainoa, jossa on mukana 10 eri valtiota. Suomi yhdessä Norjan, Ruotsin, Venäjän, Viron, Latvian, Liettuan, Valkovenäjän, Moldovan ja Ukrainan kanssa jakavat Struven ketjun maailmanperintökohteena.

  Saksalaissyntyisen tähtitieteilijän uteliaisuus selvittää maanpallon kokoa ja muotoa johti lopulta tähän, mikä se on nyt: osa Unescon maailmanperintöluetteloa. Mahtaisi professori Struve olla tyytyväinen tähän saavutukseen kuten oli lopulliseen mittaustulokseenkin: maapallo on navoiltaan litistynyt. MOT.

  Struve haki rahoitusta mittavaan projektiinsa. Venäjän tsaari näki Struven ketjun poliittisen merkityksen. Venäjän länsiosat saisi yhdistettyä tiiviisti emämaahan ja bonuksena tulisi tarkkoja karttoja koko alueelta. Struve sai rahansa.

  Mittausprojekti alkoi 1800-luvun alussa Venäjällä Mustaltamereltä, nykyisin Ukrainaan kuuluvasta Izmailiasta. 2820 kilometrin jälkeen, läpi mahtavan Venäjänmaan ja Ruotsi-Norja   personaaliunionin, viimeinen 265. kolmiopiste mitattiin Jäämeren rannalla lähellä Hammerfestia.

  Kolmioista muodostuva astemittausketju kulkee nykyisin 10 valtion läpi. Suojeltaviksi maailmanperintöpisteiksi on valittu 34 mittauspistettä, joista kuusi sijaitsee Suomen alueella. Kolmannes alkuperäisistä mittauspisteistä sijaitsee Suomessa ja siksi suojeltuja pisteitäkin on eniten meillä. Jokainen maa sai valita edustavimmat kohteet maailmanperintöluetteloon.

  Suomessa mittaukset merkittiin poraamalla kallioon muutaman sentin halkaisijaltaan oleva reikä. Maailmanperintökohteena se ei todellakaan näytä kaksiselta, vain kololta kalliossa mahtavien maisemien keskellä. Tämä kolo on kuitenkin osoitus aikansa huippututkimuksesta, tieteestä ja maailmanhistoriasta, jota on tehty keskellä korpea 200 vuotta sitten. Intohimoisen tutkijan jäljissä maapallon muoto on tarkentunut ja mittaaminen kehittynyt.

  Struven ketju näyttää kovin staattiselta, mutta sen ympärillä tapahtuu juuri nyt. Keski-Suomen maailmanperintökohteet eli Petäjäveden vanha kirkko ja Struven Oravivuoren piste ovat suunnittelemassa yhteistä infokeskusta vanhan kirkon kupeeseen.

  Pohjoiset Struven pisteet Tornionjokilaakson molemmin puolin miettivät, miten pisteiden tunnettuutta saataisiin nostettua ja innostettua matkailijoita paikalle. Pohjoiset Struven pisteet ovat ottaneet yhdeksi tunnuslauseekseen ”Struven ketju on matka”. Sitä se totisesti on.

  Kapuamista, kiipeämistä, nousua kohti huikeita maisemia. Tätä on Suomen kuudennen maailmanperintökohteen Struven ketjun nykypäivä.

  Pirkko Yliselä

  Maailmanperintökoordinaattori, Struven ketju, Maanmittauslaitos