• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • BLOGI: Suomen UNESCO-kirkko kertoo suomalaisen arjen tarinaa

  BLOGI: Suomen UNESCO-kirkko kertoo suomalaisen arjen tarinaa

  29.5.2020 Uutiset 0
  Petäjäveden vanha kirkko ja neito kuva Anne Kalliola 3

  Onnellinen hääpari, kivikasvoinen isä kantamassa lapsensa arkkua, sadat suomalaiset jakamassa kuulumisia ja eloa – Petäjäveden vanha kirkko on kokenut suomalaista maalaiselämää ilossa ja surussa neljänä vuosisatana.

  Keskisuomalaisten talonpoikien vuosina 1763–65 rakentama vanha kirkko on veistetty huikaisevalla taidolla ja kätkee sisäänsä elämän suurimpia tunteita. Vanha kirkko on petäjävetisille rakas, ja se lumoaa tuhannet kävijänsä vuosi vuodelta.

  Petäjäveden vanha kirkko valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994 ainutlaatuisena esimerkkinä pitkän pohjoismaisen puukirkkoarkkitehtuurin ja hirsirakentamistaidon perinteestä. Kirkko on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan. Kirkko on myös yhä alkuperäiskäytössä – Petäjäveden vanhassa kirkossa järjestetään etenkin kesäaikaan konsertteja, häitä, kastetilaisuuksia ja jumalanpalveluksia.

  Petäjäveden vanha kirkko syntyi ilman lupaa

  Petäjäveden vanhan kirkon synty kertoo suomalaisesta omapäisyydestä – isäntämaa Ruotsista ei odoteltu lupaa tai pohjapiirustuksia, vaan rakennustyö tehtiin kirkonrakentajamestari Jaakko Klemetinpoika Leppäsen johdolla omin suunnitelmin. Vuoden 1763 kesällä valmistuivat lattiat, seinät ja jyrkkä paanukatto. Vuoden 1764 aikana viimeisteltiin sisustus ja vuotta myöhemmin asennettiin ikkunat.

  Kellotapuli sekä tapulin ja kirkon yhdistävä välikäytävä rakennettiin vuonna 1821. Rakentajamestarina oli Leppäsen pojanpoika Erkki Jaakonpoika Leppänen.

  Kirkko jäi pois käytöstä vuonna 1879, kun pitäjään rakennettiin uusi kirkko Kirkkolahden vastarannalle. Vanhaa kirkkoa ei suunnitelmista huolimatta koskaan purettu. Kellot jätettiin tapuliin ja hautausmaata käytettiin edelleen. Vanhaa kirkkoa on hoidettu rakennusmuistomerkkinä 1920-luvulta asti. Museovirasto on ohjannut kirkon kunnostamista ja ylläpitoa 1950-luvulta lähtien. Kirkon ympäristöä on kohennettu 1990-luvulta lähtien.

  Tervetuloa vierailulle kesällä!

  Pienessä Petäjäveden kunnassa noin 30 minuutin matkan päässä Jyväskylästä sijaitsevan vanhan kirkon opastoiminnasta ja maailmanperintöyhteistyöstä huolehtii pieni säätiö. Kirkkorakennuksen omistaa seurakunta.

  Kesäaikaan kirkko toivottaa vierailijat tervetulleiksi joka päivä klo 10-18 paitsi juhannuksena 19.-20.6., jolloin kirkko on suljettuna.

  Lue lisää Petäjäveden vanhasta kirkosta ja osta pääsyliput verkkopalvelusta osoitteesta www.petajavedenvanhakirkko.fi

  Petäjäveden vanha kirkko ja neito kuva Anne Kalliola 3
  Kuva, Anne Kalliola

  Katriina Holm

  Hankepäällikkö, Petäjäveden vanhan kirkon matkailu- ja kulttuuripalveluhanke