• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • Keskisuomalainen maailmanperintö sai 30 000 euroa kehitystukea opetus- ja kulttuuri­ministeriöltä

  Keskisuomalainen maailmanperintö sai 30 000 euroa kehitystukea opetus- ja kulttuuri­ministeriöltä

  28.4.2020 Uutiset 0
  Petäjäveden vanha kirkko ja vene kuva Anne Kalliola 5

  Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanhan kirkon toiminnan kehitykseen on myönnetty 30 000 euroa vuodelle 2020. Avustus käytetään maailmanperintökohde Struven kolmiomittausketjun kanssa yhteistyössä suunniteltavaan Keski-Suomen maailmanperintöinfoon sekä digitaaliseen opastuskonseptointiin. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi kulttuurimatkailun kehittämiseen erityisavustuksia yhteensä 1 000 000 euroa.

  Petäjävedellä on hahmoteltu vierailukeskuksen rakentamista miltei kymmenen vuoden ajan. Vierailukeskusrakennukselle on olemassa arkkitehti Mikki Ristolan tekemä suunnitelma ja nyt saadulla avustuksella palkataan näyttelyarkkitehti suunnittelemaan vierailukeskuksen näyttelytiloja ja toiminnallisuuksia.

  Vierailukeskuksen eli Keski-Suomen maailmanperintöinfon sisätiloissa on tarkoitus jakaa tietoa ja esitellä sekä Petäjäveden vanhaa kirkkoa että Struven ketjua.

  ”Vierailukeskusasiasta on käyty lukuisia keskusteluja, joissa syntyi ajatus Keski-Suomen maailmanperintöinfosta. Petäjäveden vanhan kirkon pihamaalle suunniteltu Keski-Suomen maailmanperintöinfo antaa mahdollisuuden kertoa, miksi maailmanperintöä pitää vaalia ja mitä keskisuomalainen maailmanperintö kertoo meistä ”, Petäjäveden vanhan kirkon säätiön puheenjohtaja Hanna Hautamäki sanoo.

  Maailmanperintökohde Struven ketjusta Suomessa vastaa Maanmittauslaitos. Jyväskylän Korpilahdella sijaitsee yksi ketjun kuudesta Suomen pisteestä – Oravivuori.

  ”Struven kolmiomittausketju oli oman aikansa GPS ja se ulottuu Pohjoiselta jäämereltä Mustallemerelle saakka. Keski-Suomen maailmanperintöinfo on ajatuksena kiinnostava ja toivomme, että siitä tulee uusi paikka kertoa maailmanperinnön ystäville myös Struven ketjun tarinaa,” Maanmittauslaitoksen viestintäjohtaja Pirkko Yliselä sanoo.

  Struven ketju Oravivuoren piste, kuva Markus Sirkka
  Struven ketjun piste Oravivuorella, kuva Sirkka Image
  Petäjäveden vanha kirkko ja vene kuva Anne Kalliola 5
  Petäjäveden vanha kirkko, kuva Anne Kalliola

  Digitaalinen opastuskonsepti Petäjävedelle

  Unesco-kirkolla käy vierailijoita vuosittain ympäri maailman, erityisesti Keski-Euroopasta.

  ”Perinteisten liveopastusten rinnalle suunnitellaan digitaalisia opastusvaihtoehtoja eri kielillä. Pieni säätiömme nojaa kaikessa kehitystoiminnassa saatuihin avustuksiin, joten olemme erittäin iloisia ministeriön tarjoamasta mahdollisuudesta laajentaa opastusmahdollisuuksia maailmanperintökohteessa”, Hanna Hautamäki kertoo.

  Petäjäveden vanhan kirkon toimintaa on tänä vuonna tuettu myös Museovirastosta, joka myönsi vuoden 2019 lopulla vanhan kirkon vierailukokemukseen panostavalle matkailu- ja kulttuuripalveluhankkeelle 35 000 euroa. Kolmivuotisen vuonna 2018 alkaneen hankkeen päätavoitteena on kehittää ja edistää kestävää matkailua Petäjäveden vanhan kirkon ympäristössä ja yleisemminkin Petäjäveden alueella.

  Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämistä avustuksista voi lukea lisää ministeriön sivuilta täältä: https://minedu.fi/documents/1410845/3875902/2020+kulttuurimatkailu.pdf/a4dc4b04-8f25-7431-22a9-bd9735c19f0d/2020+kulttuurimatkailu.pdf

  Lisätietoja:

  Katriina Holm
  hankepäällikkö
  Petäjäveden vanhan kirkon matkailu- ja kulttuuripalveluhanke
  katriina.holm@petajavesi.fi
  + 358 40 480 6396

  Pirkko Yliselä
  viestintäjohtaja
  Maanmittauslaitos
  pirkko.ylisela@maanmittauslaitos.fi
  +358405043684

  Hanna Hautamäki
  puheenjohtaja
  Petäjäveden vanhan kirkon säätiö
  hanna.hautamaki23@gmail.com
  +358 50 414 7275

  Petäjäveden vanhan kirkon säätiö perustettiin vuonna 2001 huolehtimaan Petäjäveden seurakunnan omistuksessa olevan vanhan kirkon ja sen ympäristön säilyttämisestä, kunnostamisesta, hoitamisesta ja suojelemisesta. Säätiö vastaa vanhan kirkon maailmanperintöyhteistyöstä, markkinoinnista ja opastustoiminnasta. Säätiön perustajajäseniä ovat Osuuskauppa Keskimaa, Fingrid Oyj, Petäjäveden kunta ja seurakunta, Petäjäveden Osuuspankki ja Petäjävesi-seura. Säätiö rahoittaa toimintansa pääosin pääsymaksuilla ja myymällä matkamuistoja.

  Maanmittauslaitos on yli 200-vuotias valtion virasto. Maanmittauslaitos tekee erilaisia maanmittaustoimituksia, esimerkiksi lohkomisia ja tilusjärjestelyjä sekä tuottaa kartta-aineistoja ja edistää niiden käyttöä. Tehtäviin kuuluvat myös paikkatiedon tutkimus ja soveltaminen. Maanmittauslaitos turvaa maanomistuksen ja luototusjärjestelmän ylläpitämällä kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja rekistereissään sekä huolehtimalla omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä. Maanmittauslaitoksella on toimipaikkoja 36 paikkakunnalla ympäri Suomen, Maarianhaminasta Ivaloon. Työntekijöitä on yhteensä noin 1650.