• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • BLOGI: Sammallahden­mäki 20 vuotta Unescon maailmanperintö­kohteena

  BLOGI: Sammallahden­mäki 20 vuotta Unescon maailmanperintö­kohteena

  9.3.2020 Uutiset 0
  Sammallahdenmäen ilmakuva

  Viime vuonna vietettiin täällä Raumalla juhlavuotta, kun Sammallahdenmäen nimeämisestä maailmanperintölistalle tuli pyöreitä vuosia. Kuluneiden 20 vuoden aikana on tapahtunut paljon.

  Kävijämäärät ovat kasvaneet moninkertaisiksi ja palveluita on kehitetty. Ennen kohteen nimeämistä vuoden 1999 syksyllä, Sammallahdenmäen röykkiöalue oli kyllä tunnettu kohde arkeologien ja paikallisten keskuudessa, mutta matkailijoita ei alueella juurikaan vieraillut. Nykyisin tilanne on toinen. Viime vuonna tehtiin kohteen kävijäennätys elektronisten kävijälaskureiden asentamisen jälkeen. Kävijöitä oli noin 11 500. Kesäkaudella heinä-elokuussa on sesonki, ja kuukauden aikana käyntejä kertyy yli 2000. Kohteella ei ole talvikunnossapitoa, eikä juurikaan kävijöitä marras-maaliskuun välisenä aikana. Tuolloin alueella liikkuu lähinnä paikallisia, jotka liikkuvat kotinsa lähiympäristössä.

  Opastetuilla kierroksilla käy vuosittain 20-30 ryhmää, josta noin puolet on koululaisryhmiä. Sammallahdenmäellä vierailevat myös kaikki Rauman 5. luokkalaiset kulttuurikasvatussuunnitelmaan kuuluvalla vierailulla.

  Kävijämäärien kasvaessa kohteen kävijäpalveluihin on pitänyt kiinnittää enemmän huomiota. Vaikka Sammallahdenmäki ei massaturismikohde olekaan, täytyy kohteen kävijäpalveluita kehittää kestävän matkailun tavoitteet mielessä. Sammallahdenmäellä ympäröivä luonto on osa kohdetta ja myös tämän herkän luonnon varjeleminen kuuluu kehittämistyön tavoitteisiin.

  Sesonkiaikanakin kävijöitä toki mahtuu kohteelle vielä, mutta ei nykyistä merkittävästi suurempia määriä. Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen hankkeessa vuonna 2017 tehdyn kävijätutkimuksen tulokset viitoittavat myös tietä tulevissa kävijäpalveluiden kehittämishankkeissa.

  RaumArs "Muistoja kukkivista hetkistä" Wuri Yeon
  RaumArs taiteilijaresidenssin vieras, taiteilija WURI Etelä-Koreasta teki Sammallahdenmäelle Muistoja kukkivista hetkistä installaation kesällä 2019. Kuva: Wuri Yeon

  Tutkimuksen perusteella kävijät ovat pääosin erittäin tyytyväisiä käyntiinsä ja ennakko-odotuksen käyntiä kohtaan ovat täyttyneet. Negatiivista palautetta saatiin lähinnä puutteellisista polkuopasteista, lisäksi toivottiin lisää informaatiota myös polkujen varrelle. Polkuopasteiden parantaminen onkin yksi lähiaikojen hankkeista. Tulevaisuudessa kävijöitä pyritään ohjaamaan entistä enemmän sekä digitaalisten että perinteisten opastusten pariin parantamalla näiden saatavuutta.

  Paikallisuudella suuri merkitys

  Alusta asti Sammallahdenmäen parissa tehdyssä työssä on ollut mukana paljon paikallisia. Perinneyhdistys Keritys ry perustettiin Lapissa heti maailmanperintökohteeksi nimeämisen jälkeen. Keritys on keskittynyt pronssikauden elävöittämiseen ja yhdistys tarjoaa koululais- ja aikuisryhmille toiminnallisia ja elämyksellisiä opastuksia kohteella.

  Lisäksi maailmanperintöalueen oppaissa toimii useita paikallisia. Vapaaehtoisten toiminta tuottaa kohteelle valtavasti lisäarvoa ja on vaalimisen arvoinen asia. Rauman kaupungin vastuulla on nykyisin kohteen hoito muinaisjäännöksenä, sekä kävijärakenteiden ja palveluiden ylläpitäminen kohteen hallinnon lisäksi. Myös kohteen markkinointi kuuluu Rauman kaupungin toimenkuvaan ja sillä saralla töitä vielä riittää. Maailmanperintökohteiden yhteisissä markkinointitilaisuuksissa on huomannut, että Sammallahdenmäki on Suomen kohteiden joukossa vähiten tunnettujen joukossa.

  Tervetuloa Rauman seudulle tutustumaan Suomen ainoaan esihistorialliseen arkeologiseen Unescon maailmanperintökohteeseen.

  Hanna-Leena Salminen, museointendentti, Rauman museo

  Ilmakuva Sammallahdenmäen Kirkonlaattiasta.
  Ilmakuvassa näkyy Kirkonlaattia –röykkiön suorakulmainen muoto.