• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • Suomenlinnan maailmanperintökohdetta kehitetään kestävästi matkailukohteena

  Suomenlinnan maailmanperintökohdetta kehitetään kestävästi matkailukohteena

  14.1.2020 Uutiset 0
  Suomenlinna museo

  Suomenlinnasta pidetään hyvää huolta, ja se halutaan säilyttää myös tuleville sukupolville. Uudessa vuoden 2019 lopussa valmistuneessa Suomenlinnan hoito- ja käyttösuunnitelmassa korostetaan Suomenlinnan arvojen säilyttämistä ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista. Hoito- ja käyttösuunnitelma tehtiin yhdessä laajan verkoston kanssa.

  Tärkeitä kestävän matkailun tavoitteita jatkossa ovat muun muassa linnoituksen hiekkavallien suojelu, asuinrauhan parantaminen viestinnällä ja talven matkailupalvelujen kehittäminen. Yhä useampi palvelu on avoinna myös talvikaudella, ja monipuolinen tarjonta palvelee kävijöiden lisäksi asukkaita ja työntekijöitä. Suomenlinnassa asuu noin 800 helsinkiläistä ja työskentelee vuodenajasta riippuen 400-500 henkilöä.  

  Kulttuuripalvelut kiinnostavat

  Museoiden suosio näkyy myös Suomenlinnassa, ja linnoituksen kuudessa museossa vierailtiin ahkerasti vuonna 2019. Museoiden kävijämäärä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna, ja esimerkiksi Suomenlinna-museon kävijämäärä lisääntyi noin 7 000 kävijällä.

  Myös tapahtumissa viihdyttiin. Vuosittain marraskuussa järjestettävässä Viaporin Kekrissä vieraili noin 5 000 kävijää ja valotaidetapahtuma Flashissa samoin noin 5 000 kävijää. Linnoituksen joulun ajan tapahtumista ehdoton suosikki oli linnoitustontun reitti, jonka kiersi yli 2 000 kävijää. Elokuussa ensimmäistä kertaa Suomenlinnassa järjestetty joogatapahtuma Magnesia houkutteli linnoitukseen noin 3 000 kävijää.

  – Innostamme matkailuneuvonnassa kävijöitä tutustumaan Suomenlinnaan mahdollisimman monipuolisesti. Kannustamme käyttämään palveluita ja seuraamaan pääreittejä, mikä on osa vastuullista vierailua. Neuvoimme viime vuonna noin 45 000 kävijää, joista suurin osa oli ulkomaalaisia. Toivon, että jatkossa myös suomalaiset vieraat uskaltautuvat puheillemme useammin, sanoo Suomenlinnan hoitokunnan vastaava matkailuneuvoja Eeva Tulenheimo.

  Talven kävijämäärät jatkavat kasvua

  Kaikkiaan merilinnoituksessa vieraili viime vuonna 1 067 000 kävijää, joista yli 290 000 kävi talvikaudella loka-huhtikuussa. Talvikuukausien kävijämäärät jatkoivat 10 vuotta kestäneellä kasvu-uralla, ja esimerkiksi huhtikuu ja joulukuu olivat vilkkaita kuukausia. Kesäkuukausien kävijämäärä sen sijaan laski hieman edelliseen vuoteen verrattuna.  

  Lisätietoja:
  Petteri Takkula, Suomenlinnan hoitokunnan kehittämispäällikkö petteri.takkula@suomenlinna.fi 0295 338 387

  Lue lisää Suomenlinnasta

  Suomenlinna museo
  Suomenlinna-museon kävijämäärä kasvoi vuonna 2019.