• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • BLOGI: Materiaali­sivusto maailman­perintökasva­tuksen ja perusopetuksen tueksi

  BLOGI: Materiaali­sivusto maailman­perintökasva­tuksen ja perusopetuksen tueksi

  8.2.2021 Uutiset 0
  MPkasvatus aanimaailma

  Suomen maailmanperintökohteita esitteleville verkkosivuille maailmanperinto.fi on luotu oma sivusto, jonne on koottu ideoita ja linkkejä opettajille ja muille kiinnostuneille maailmanperintökasvatuksesta.

  Mikä maailmanperintökasvatus? Suomessa laadittiin kansallinen maailmanperintöstrategia vuosille 2015–2025, joka pyrkii edistämään maailmanperintökasvatusta osana oppilaitosten kulttuuriperintö- ja ympäristökasvatusta.

  Maailmanperintökasvatuksella pyritään lisäämään luonnon, oman kulttuurin ja historian tuntemusta, sekä vahvistamaan eettistä, kulttuurista ja ekososiaalista osaamista.

  Maailmanperintökasvatus voidaan nähdä osana globaalikasvatusta ja kestävää kehitystä. Suomen seitsemän ja maailman yli tuhat maailmanperintökohdetta tarjoavat eettistä, kulttuurista ja ekososiaalista näkökulmaa maailmankansalaisuuteen.

  Unescon maailmanperintöluetteloon pääseminen edellyttää, että kohde on inhimillisen luovuuden mestariteos, poikkeuksellisen merkittävä todiste olemassa olevasta tai jo hävinneestä kulttuurista, se voi liittyä tapahtumiin, perinteisiin, aatteisiin, uskontoihin ja uskomuksiin tai taiteellisiin ja kirjallisiin teoksiin. Kohde voi olla merkittävä historiallista aikakautta edustava rakennustyyppi tai kuvastaa tietyn kulttuurin perinteistä asutusta. Luonnonperintökohde voi puolestaan kertoa maapallon historian tärkeästä kehitysvaiheesta tai olla esimerkki käynnissä olevasta ekologisesta tai biologisesta muutoksesta.

  Opi maailmanperinnosta koko sivu
  Luova Toimisto Särmä

  Opi maailmanperinnöstä! -sivusto sisältää materiaalia opetuksen- ja maailmanperintökasvatuksen tueksi. Sivusto on suunnattu opettajien ja kasvattajien maksuttomaksi materiaalipankiksi sekä sillaksi luokkahuoneesta käsin tutustua Suomen maailmanperintökohteisiin, maailmanperintökäsitteeseen, kestävään kehitykseen ja aineettomaan kulttuuriperintöön.

  Sivustolta löytyy muun muassa Suomen maailmanperintökohteissa keväällä ja kesällä 2020 äänitettyjä äänimaailmoja, joiden kautta voi aistia kohteiden tunnelmaa sekä historiaa. Kohteisiin voi tutustua myös kuva- ja videotehtävien, sanaristikoiden, mobiilireittien, podcastien ja Kahoot-tietovisojen avulla. Lisäksi sivustolla on tehtäviä yleisesti maailmanperintöön, kestävään kehitykseen sekä elävään aineettomaan kulttuuriperintöön liittyen.

  Sivuston materiaaliin voi tutustua joko maailmanperintökohteittain tai oppiaineittain. Sivusto on suomeksi ja ruotsiksi.

  Maailmanperintökasvatus­materiaali on tuotettu yhteistyössä Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran kanssa.

  Maailmanperintökohteet tarjoavat erilaiseen opetukseen rikkaan, monipuolisen ja tunnustetun materiaalipohjan niin läheltä kuin kaukaa. Nyt avautuneen uuden sivuston on tarkoitus tarjota opettajille helposti omaan opetukseen sisällytettäviä ideoita ja vinkkejä maailmanperinnöstä.

  Tervetuloa oppimaan maailmanperinnöstä!

  Lisätietoja:

  Laura Heikkilä, projektipäällikkö, Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys, maailmanperinto@gmail.com

  Ira Vihreälehto, erityisasiantuntija, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, ira.vihrealehto@kulttuuriperinto­kasvatus.fi