• FiFi
 • SweSwe
 • EngEng
 • Petäjäveden vanha kirkko Unesco-kohteena 25 vuotta

  Petäjäveden vanha kirkko Unesco-kohteena 25 vuotta

  29.5.2019 Uutiset 0
  Ihmisiä Petäjäveden vanhan kirkon parvella

  Tervetuloa Petäjäveden vanha kirkko maailmanperintökohteena 25 vuotta -juhlaseminaariin ma 3.6. klo 16!

  Yleisölle avoimessa juhlaseminaarissa keskustellaan Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994 valitun Petäjäveden vanhan kirkon tulevaisuudesta ja asemasta yhtenä suomalaisen kulttuuriperinnön kansainvälisistä esimerkeistä. Keskisuomalaisten talonpoikien vuosina 1763-65 rakentama vanha kirkko kertoo suomalaisen kansan arjen tarinaa neljältä vuosisadalta.

  Tavoitteena palvella vierailijoita ympäri vuoden

  ”Unesco-kohteisiin liittyy maailmalla usein nykyarkkitehtonisesti korkeatasoinen vierailukeskus. Petäjäveden vanhalle kirkolle suunnitellaan myös vierailukeskusta arkkitehti Mikki Ristolan palkitulla designilla”.

  ”Vierailukeskuksen myötä voitaisiin kertoa vierailijoille entistä monipuolisemmin vanhan kirkon tarina ja myös taata vierailumahdollisuus ympäri vuoden, Opastuskeskukselle haetaan nyt rahoitus- ja toimintamallia”, Petäjäveden vanhan kirkon matkailu- ja kulttuuripalveluhankkeen päällikkö Katriina Holm sanoo.

  Petäjäveden vanhan kirkon säätiö huolehtii kohteen suojelemisesta

  Petäjäveden vanhan kirkon toiminta perustuu pitkälti vapaaehtoisvoimiin. Petäjäveden vanhan kirkon säätiö huolehtii vanhan kirkon ja sen ympäristön säilyttämisestä, kunnostamisesta, hoitamisesta ja suojelemisesta. Vuonna 2001 perustettu säätiö pitää yllä kirkon opastustoimintaa ja huolehtii maailmanperintökohteen velvoitteista.

  Säätiön jäsenet ovat luottamushenkilöitä, joiden aktiivisuuteen vanhan kirkon toiminta on nojannut lähes koko maailmanperintökohteena oloajan. Kesäisin säätiö palkkaa oppaita vastaamaan suomalaisten ja kansainvälisten vieraiden opastamisesta. Petäjäveden vanha kirkko rakennuksena on Petäjäveden seurakunnan omaisuutta.

  Ihmisiä Petäjäveden vanhan kirkon parvella
  Petäjäveden vanhassa kirkossa vierailee vuosittain noin 14 000 kävijää ympäri maailman. Kirkko on tällä hetkellä avoinna kesä-elokuun lähes joka päivä, mutta talvikaudella vain ennakkovarauksella.

  Juhlaseminaarin ohjelma:

  Klo 16.00 Juhlaseminaarin avaus, kunnanjohtaja Eero Vainio ja kirkkoherra Laura Laitinen
  Klo 16.05 Maailmanperintökohteet Museoviraston näkökulmasta, pääjohtaja Juhani Kostet
  Klo 16.35 Maailmanperintökohde Petäjäveden vanha kirkko Kirkkohallituksen näkökulmasta, yliarkkitehti Kristiina Koskiaho
  Klo 16.50 Petäjäveden vanhan kirkon matkailu- ja kulttuuripalveluhanke, hankepäällikkö Katriina Holm
  Klo 17.00 Opastuskeskus 2021, Petäjäveden vanhan kirkon säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Hautamäki ja arkkitehti Mikki Ristola
  Klo 17.30 Keskustelua, juontajana Katriina Holm
  Klo 17.55 Päätössanat, Hanna Hautamäki
  Klo 18 Kahvitarjoilu

  Seminaari järjestetään Petäjäveden auditorio Miilussa (Miilutie 4, 41900 Petäjävesi).

  Seminaarin järjestävät Petäjäveden kunta, seurakunta, vanhan kirkon säätiö ja matkailu- ja kulttuuripalveluhanke.

  Lisätietoja:

  Petäjäveden vanhan kirkon yhteystiedot