Podcast: Struven ketju on osa maailman­perintöä

Mitä Struven ketjulla mitattiin alunperin? Kuinka monen maan halki ketju kulkee? Kuuntele podcast ja vastaa Struven ketjun tietovisaan!

Unescon maailmanperintöluetteloon valittu Struven ketju on yksi linkki geotieteiden pitkässä historiassa ja meidän kaikkien on syytä olla siitä ylpeitä. Kuuntele podcast ja vastaa sen jälkeen tietovisaan aiheesta. Opitaan maailmanperinnöstä!

Maailmanperintökoordinaattori Pirkko Yliselä Maanmittauslaitoksesta ja projektipäällikkö Laura Heikkilä Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksestä keskustelevat suomalaisista maailmanperintökohteista Maanmittauslaitoksen Kartalla-podcastissä.

Podcastin tekstivastineen löydät täältä! Podcast on noin 10 minuuttia pitkä.

Struven ketju -tietovisa:

 1. Struven ketjulla oli kunnianhimoiset tieteelliset tavoitteet. Mitä tarkoitusta varten ketju ensisijaisesti mitattiin? Pyrittiin siis…
  a. määrittämään koordinaatisto
  b. laskemaan Maan muotoa
  c. piirtämään tarkka kartta
  d. määrittämään Maan kallistuskulma suhteessa Aurinkoon
 1. Suomen maaperällä on kymmeniä Struven ketjun pisteitä. Näistä muutama on valittu edustamaan koko ketjua Suomen osalta niin sanottuina maailmanperintöpisteinä. Kuinka monta tällaista virallista maailmanperintöpistettä on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon?
  a. 3
  b. 6
  c. 9
  d. 13
 1. Mikä on Suomen pohjoisin maailmanperintöluetteloon valittu Struven ketjun piste?
  a. Aavasaksa
  b. Ounas-tunturi
  c. Alatornion kirkko
  d. Stuorrahanoaivi
 1. Struven ketju hyväksyttiin usean maan yhteisenä kohteena Unescon maailmanperintöluetteloon. Kuinka monen maan alueella ketju nykyään kulkee?
  a. 5
  b. 7
  c. 10
  d. 12

Lisää tietoa Struven ketjusta löydät täältä ja vastausvaihtoehtojen taustoja voit tarkistaa täältä!

Struven ketju-ikoni
Luonnontieteet-ikoni
Matemaattiset aineet-ikoni
Uskonto ja elämänkatsomus-ikoni